Kilo
Banánová mouka se dá využít v kuchyni na vaření, pečení, její chuť je neutrální (není sladká), je tedy vhodná k přípravě sladkých i slaných pokrmů. Na výrobu 1 kg banánové mouky je zapotřebí přibližně 8-10 kg banánů. Banánová mouka je přirozeně bezlepková a vhodná pro celiaky.
Banánová mouka (plantejnová) je vyrobená ze zeleninových banánů, které se oloupou, nasekají, usuší a rozemelou na mouku. Mouka z plantejnů je bohatá na minerální látky (draslík a hořčík) a vlákninu. Výrobní proces je velmi šetrný a proto dochází k zachování prospěšných výživných látek, které plantejny obsahují. Po uvaření obsahuje rezistentní (nestravitelné) škroby , které jsou prospěšné při různých dietách a chovají se při trávení podobně jako nerozpustná vláknina - prodlužuje nám pocit sytosti a snižuje glykemický index. Mouka byla nejdříve používána pro své účinky při redukci váhy a celkovému zlepšení metabolismu. Dnes se využívá hlavně v bezlepkové dietě a u pacientů s celiakií. Vyžaduje tepelnou úpravu. Má nezapomenutelnou chuť.
Banánová mouka (ovocná) je vyrobená z odrůd banánů, které dobře známe také u nás. Může být vyrobena ze zralých ovocných banánů. Tato mouka je díky vysoké koncetraci sacharidů (přirozených cukrů) sladká a užití najde ve sladké kuchyni, pro tepelnou úpravu i do studené kuchyně. Může sloužit jako náhrada cukru. Druhá varianta ovocné banánové mouky je vyrobena z nezralých ovocných banánů, obsahuje více škrobů a má spíše neutrální chuť, je tak vhodná do sladkých i slaných receptů, zpravidla pro tepelné zpracování, často se používá k přípravě pečiva.